Tässä artikkelissa jaan vinkkejä blogisivun suunnitteluun. Blogia aloittaessa kannattaa miettiä, mitä sillä haluaa viestiä. Ulkoasulla voi nimittäin kertoa paljon ja luoda itsestään halutun mielikuvan. Blogin ulkoasun luominen voi olla haastavaa, jos ei ole koskaan ennen sitä tehnyt. Kaikki alkaa kuitenkin toimivan pohjan löytämisestä. Koodaamista ei kuitenkaan tarvitse osata itse, sillä sen voi tilata ammattilaiselta. Toinen vaihtoehto on luoda blogi jollekin valmiille sivustolle, jonka työkaluja käyttämällä voi muokata sivuston valmiiksi luomia pohjia. Tätäkin kautta voi kuitenkin helposti tuoda esiin omaa persoonallisuuttaan. Blogin suunnittelu alkaa verkkosivuston ja webhotellin hommaamisella. Valmiille sivustolle luodessa sinun tarvitsee ainoastaan keksiä blogillesi nimi, jonka mukaan nettisivukin yleensä luodaan. Voit käyttää sekä .fi- että .com -päätteitä. Webhotellin kanssa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, kuinka paljon levytilaa sillä on. Se määrittää pitkälti sen, kuinka toimiva blogi on.

 

Kuinka löytää toimiva pohja?

Helpointa on valita puolivalmis pohja. Tällaisia löytää esimerkiksi WordPressistä, joka onkin suosittu bloggaajien keskuudessa. Pohjia on sekä maksullisia että ilmaisia. Jos haluaa panostaa, kannattaa pohjasta maksaa noin 20-60 euroa. Kun itseä miellyttävä pohja on löytynyt, tulee kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin. Tarkasta ensin, että pohja on responsiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että teema muuttaa muotoaan ja kokoaan. Tämä helpottaa esimerkiksi puhelimella tai tabletilla selausta. Myöskään kovin vanhaa pohjaa ei kannata suosia. Niistä puuttuu monia tärkeitä ominaisuuksia. Arvosteluja lukiessa saa hyvän arvion siitä, mistä muut käyttäjät ovat pitäneet. Kannattaa siis miettiä niitä seikkoja, joita itse pohjalta toivoo ja lukea arvosteluja näitä seikkoja silmällä pitäen. Mieti myös sitä, kuinka helposti muunneltavissa pohja on. Jokainen bloggaaja haluaa uudistaa blogiaan silloin tällöin, joten pohjaa pitäisi siis pystyä muokkaamaan.

WordPress-2

Vinkkejä

Tärkeintä pohjaa muokatessa on pitää se yksinkertaisena ja helposti selattavana. Kukaan ei jaksa lukea sekavaa blogia. Kun on löytänyt itselleen sopivan tyylin, kannattaa se säilyttää samanlaisena läpi koko blogin. Myöskään eri fontteja ei tulisi sekoittaa keskenään. Lähes poikkeuksetta blogeja lukiessa voidaan todeta, että pohjan taustaväri on valkoinen. Tämä on kaikista lukijaystävällisintä. Valkoinen tausta antaa myös mahdollisuuden sekoittaa muita värejä blogin pohjaan. Kuvia ajatellessa tulisi pyrkiä myös siihen, että kuvat noudattavat yhteneväistä linjaa. Kaikkien tulisi olla samaa kokoa. Kapeampia kuvia voi kuitenkin joissakin tilanteissa käyttää tehokeinona ja blogin aihepiirin korostuksena. Myös käyttäjä itse voi vaikuttaa bloginsa käytettävyyteen ja toimivuuteen. Tämä onnistuu rajoittamalla pluginien, eli liitännäisten määrää. Jos niitä on paljon, sivut voivat pätkiä ja kuvat latautua hitaasti. Blogia luodessa tulee siis todella kiinnittää huomiota moneen eri seikkaan.